sobota, 19 września 2015

Cukinia faszerowana

Witam,
ostatniej niedzieli nudziło mi się i postanowiłam coś stworzyć. Miałam od przyszłej teściowej cukinie i stwierdziłam, że nigdy nie jadłam cukinii faszerowanej. Od razu zaświeciła mi się lampka w głowie i stwierdziłam no to działam. A o to dla was przepis!

Składniki:

  • cukinia
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • ser zółty
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, chilli, oregano, bazylia zioła prowansalskie,
  • przyprawę do mięsa mielonego















Sposób przygotowania:

Cukinię szorujemy i przekrawamy na pół. Następnie łyżką pozbawiamy ją pestek i tworzymy miejsce na farsz. tak przygotowaną cukinię solimy,posypujemy papryką słodką i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy farsz: podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut (do momentu usmażenia mięsa) dodajemy pokrojony pomidor, przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Na sam koniec dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Tak przygotowany farsz wkładamy do cukini i pieczemy ok 40 minut (termoobieg z dołem w temperaturze 200 stopni). Jak cukinia będzię miękka dodajemy starty ser i zapiekamy.
Smacznego!
Dziurawiec 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz